2009. július 20., hétfő

Barbie torta 2.


Hozzávalók:

Tészta (2 adag kell majd belőle):
6 tojás

15 dkg kristálycukor
15 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
10 dkg darált mandula vagy dió
15 dkg liszt
1 cs. sütőpor

Töltelék:

2 cs. csokis pudingpor
6 dl tej

4 ek. cukor
10 dkg étcsokoládé
15 -20 dkg vaj


Két féle tésztát készítünk, egy kereket és egy kuglófot. A tészta elkészítése: a tojássárgákat habosra keverjük a cukor egyharmadával és a gőz felett megpuhított vajjal és csokoládéval, hozzáadjuk a darált mandulát/diót, apránként a lisztet, simára keverjük, majd gyengéden összevegyítjük a tojásfehérjéből és a cukor kétharmadából csipetnyi sóval vert kemény habbal. Kivajazunk egy közepes méretű kerek tortaformát és egy kuglófformát (nem lyukast), beleöntjük a tésztát, előmelegített sütőben mérsékelt hőfokon sütjük kb. 20-25 percig. (A kuglófformának külön adag tésztát készítünk.) Majd hagyjuk kihűlni és félbe vágjuk, megtöltjük a töltelékkel. A kerek torta tetejére a kuglóf formájú tortát helyezzük, azt is félbevégva megkrémezzük és bevonjuk krémmel. A torta közepére behelyezzük a Barbie-babát, krémmel megtámasszuk, ha kell. A torta külsejét is bevonjuk krémmel, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Közben a kívánt színű marcipánokat kikeverjük, meggyúrjuk. ld. 2007.10.19.-i Barbie-torta recept:
A marcipánt kinyújtjuk, fólia segítségével nem ragad a nyújtófához, majd a fóliával együtt emeljük fel a marcipánt és könnyedén a tortára a kívánt helyre szépen lesimítjuk. A fólia segítségével nem törik meg a marcipán és szép sima marad.

Töltelék elkészítése: 6 dl tejben megfőzzük a csokoládé pudingot, majd hagyjuk kihűlni. A csokoládét megpuhítjuk, ha kihűlt a puding, akkor összekeverjük, majd vajjal krémesre keverjük.

Díszítéshez használhatunk: cukorgyöngyöt, cukorszíveket, cukorcsillagokat, smartiest, gummicukrot, csoki betűket, színes cukormázt, mandula szeleteket, csoki reszeléket... 

A marcipán készítésének módját valószínűleg a keresztes lovagok hozták Velencébe és onnan terjedt át először Franciaországba, majd egész Európába. A velencei eredetre mutat e készítmény neve is: "Márkus kenyere" (Marci panis). 

Nincsenek megjegyzések: