2009. december 20., vasárnap

Palacsinta


Hozzávalók (kb. 40 db):

75 dkg liszt
1 fél kiskanál só, 
1 ek. cukor
(1/2 cs. sütőpor-kihagyható)
2 tojás
3 dl tej
kb. 3 dl ásványvíz
/szódavíz
olaj
nagyon lapos serpenyő
Töltelék:
kakaós, fahéjas-cukros, nutellás, 
mákos, diós, lekváros,
túrós, citromos

Az alapanyagokat összekeverjük, majd szódavízzel hígítjuk, míg  tejszín sűrűségű tésztát kapunk. Állni hagyjuk pár percig, ha besűrűsődik a tészta, ismét hígítjuk, a tésztába is kb. 1-2 ek-nyi olajat keverünk, ha túl híg, akkor kevés liszttel sűrítjük. Az első sütés előtt a forró serpenyőbe pici olajat öntünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség. 
Megjegyzés:
Ahány tojást teszünk bele, annyi csipet sót is tegyünk. Cukrot is csak keveset (pl.: 25 dkg liszthez 1 kk cukor), mert könnyen leragad.
A híg tészta a serpenyő alját egyenletesen bevonja és szép vékony rétegben szétterül. Közepes lángon egy-két percig sütjük az alsó felét, majd vagy széles pengéjű késsel megfordítjuk, vagy feldobjuk és a levegőben fordítjuk meg.  A másik oldalán is megsütjük, majd tálra csúsztatjuk. Bármilyen töltelékkel megkenve melegen a legfinomabb, de hidegen is fogyasztható.





Nincsenek megjegyzések: