2007. november 23., péntek

Míra mézeskalács

Hozzávalók:
75 dkg liszt
35 dkg porcukor
5 dkg vaj vagy margarin

4 tojás

4 evőkanál méz

4 teáskanál szódabikarbóna

2 kávéskanál őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
csipet só

Minden hozzávalót összegyúrunk. Majd kinyújtjuk kevesebb mint 1/2 cm vékonyra, a deszkát jól lisztezzük be, hogy a formák kiszaggatásánál ne ragadjon le a tészta. 180 fokon süssünk egy pár próba darabot kb. 5-10 percig. A próbasütéskor látni, hogy mennyire barnul. Világosra kell sütni, mert a méztől hamar megbarnul, és meg is keseredik. Kettétörjük a próbadarabot és látjuk a közepén, hogy megsült-e. Ha száraz, süssük kevesebb ideig, ha nyers, vagy süssük tovább vagy magasabb hőfokon.
Mielőtt betesszük a sütőbe tojással lekenhetjük a formákat, hogy fényes legyen ill. díszíthetjük mazsolával, szeletelt mandulával, dióval. Sütőpapírra tesszük őket, egyszerre több tepsit érdemes megtölteni sütés előtt, mert a sütése nagyon haladós. Rendesen terpeszkednek sülés közben a formák, ezért nem szabad sűrűn rakni. Amikor kivesszük a forró sütőből, érdemes várni egy kicsit, mert lehet, hogy nagyon puhának tűnik a mézeskalács. Ahogy hűl, keményedik, könnyebben leszedhető a tepsiről. Aztán majd újra megpuhul.

Díszítés(máz):

1 tojásfehérje és 12 dkg porcukor
Nem kell rásütni, egy éjszaka alatt rászárad. A fehérjét átszitált porcukorral verjük fel hosszabb ideig.

Fém dobozban tároljuk, akkor nem száradnak ki. Ha véletlenül kemény lenne, a dobozba egy almát teszünk és másnapra megpuhul a mézeskalács.

Nincsenek megjegyzések: