2008. január 17., csütörtök

Farsangi fánk

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztô
kb.3,5 dl langyos tej
4 csapott evôkanál kristálycukor
0,5 dl rum
4 tojássárgája
1 mokkáskanál só
1 citrom reszelt héja
7 dkg vaj

tetejére: 2-3 evôkanál vaníliás porcukor
tálaláshoz: 1 kupica barackpálinka 30 dkg barackíz
nutella

A lisztet átszitáljuk, majd mikrohullámú sütőben 1 percig alacsony fokozaton melegítjük. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, utána 4 evôkanálnyi lisztet meg 1 kis kanálnyi cukrot hozzáadva kovászt készítünk, és kb. 15 percig érleljük. Ezalatt a rumot kissé meglangyosítjuk, és a maradék cukrot kiskanállal kevergetve föloldjuk benne. A többi lisztet egy tálba töltjük és a tojások sárgáját, a kovászt, a sót, a reszelt citromhéjat meg a cukros rumot is hozzáadjuk. Egy fakanállal keverve először a maradék langyos tejet, majd apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk.
6-8 percnyi dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kapunk. (mint a kisbaba popsija ).
Vagy ha kenyérsütőgépünk van, akkor az összes alapanyagot a következő sorrendben öntjük a keverőtálba: langyos tej, liszt, tojás, cukor, só, középre élesztőpor, puha vaj és pici rum. A gépet kb. 15 perces dagasztásra állítjuk.
Konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük, finoman átgyúrjuk, majd enyhén megolajozott vagy lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Egyenletesen másfél ujjnyira lapítjuk, és 8 centi átmérőjû, olajba/lisztbe mártott szaggatóval kiszúrjuk.
A leeső tésztát újra összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk, de a kis darabkák önállóan is megsüthetôk. A fánkokat belisztezett gyúródeszkára sorakoztatjuk, és langyos helyen 25-30 percig kelesztjük.
Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk- ez a részük kerül alulra- majd közepesen forró olajba rakjuk. Az edényt lefedjük, és a tésztát közepes lángon kb. 1,5 percig így sütjük.
Utána a fedőt leemeljük, a fánkokat villával megfordítjuk, és kb. 1,5 percig fedő nélkül tovább sütjük. Így a sütés elején keletkező gőz elillan, a fánkok feljebb emelkednek, s az oldalukon közben világosabb csík marad, azaz szalagosak lesznek. A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöppögtetjük. Egyszerre csak 2-3 db-ot rakunk az olajba, hogy legyen helyük kiterjeszkedni és az olaj se hűljön le. Vaníliás porcukorral meghintve a pálinkával ízesített lekvár kíséretében ill. mogyorókrémmel, pudinggal tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések: