2008. április 17., csütörtök

Epres-banános kuglóf


Hozzávalók:
14 dkg liszt
5 dkg zabpehely
fél tk. szódabikarbóna
fél tk. sütőpor
fél tk. só
4 érett banán összeturmixolva
1 marék eper kisebb darabokra szeletelve
7 dkg cukor
50 ml olaj
2 egész tojás


Eredetileg ez egy muffinrecept, de kuglófként is nagyon finom.
A hozzávalókat egyszerűen összekeverjük és előre melegített sütőben, közepes lángon megsütjük. Finom és gyors sütemény, legegyszerűbb módja a túl érett banánok felhasználására.

A kuglóf eredetileg szegény ember süteménye volt, hiszen a hozzávalók minden háztartásban elérhető volt. Több nemzet kedvelt eledele, többféle néven ismert: Gugelhupf,Kugelhupf német nyelvterületen, bábovka Csehországban, kuglof Magyarországon, Horvátországban, Boszniában, Szerbiában és Franciaországban, a finn megfelelője: tiikerikakku. Olaszországban hasonló a Panettone. Az igazi kuglóf hozzávalói: liszt, tojás, vaj, mandula, mazsola és élesztő. A kevert tésztás változatok hamis kuglófok, csak formájukban hasonlítanak a kuglófra, tésztájuk a sütőpornak köszönhetően jön fel szépen.
Több legenda kering, hogy a kuglóf hogyan honosodott meg népszerű süteményként. Az egyik legenda szerint a Napkeleti Bölcsek Betlehemből visszatérve Elzászban a kedves vendéglátást egy süteménnyel köszönték meg, amit a turbánjukból vettek elő és így született meg a kuglóf :) Ennek emlékére egy francia kisvárosban (Ribeauvillé) június minden második vasárnapján kuglóf-fesztivált tartanak.
A másik legenda Marie Antoinette nevéhez fűzödik, amely szerint ő ismertette meg a francia udvarral a kuglófot.

Nincsenek megjegyzések: