2009. augusztus 14., péntek

Csokis piskótatekercs- "fatörzs"


Hozzávalók:

6 db tojás
6 ek.liszt 
(púpozott)
6 ek. porcukor 
(púpozott)
1 cs.sütőpor

Töltelék:
10 dkg étcsokoládé
3,5 dl tej
csokis puding
10 dkg vaj
cukor


A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük. Először a hab 1/3-át belekeverjük a tojáskrémbe, majd a többit is óvatosan, apránként laza mozdulatokkal összedolgozzuk. A masszát kb. 30 x 40 cm-es kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük és forró sütőben 180 fokon lassan megsütjük.
Ha a tészta kész, picit hagyjuk hűlni, de még melegen a tepsiből egy konyharuhára ( a konyharuhát meghinthetjük porcukorral, hogy ne ragadjon a tészta a konyharuhára) vagy fóliára borítjuk. Fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, nehogy törékeny legyen. 
Csokikrém elkészítése: 3,5 dl tejben és 4 ek. cukorral megfőzzük a csokis pudingot, majd olvasztott étcsokit adunk hozzá, hagyjuk hűlni, majd vajjal krémesre keverjük.
Érdemes a krémet hamarabb elkészíteni, mert a tésztával csak melegen tudunk dolgozni. A csokikrém 2/3-ával megkenjük a piskótalapot. A konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a piskótalapot és fóliába csomagoljuk, pár órára hidegre tesszük. Majd kicsomagoljuk a fóliából a tekercset és a külsejét is megkenjük krémmel, díszítjük ill. villával fatörzsszerűen megmintázzuk.

Nincsenek megjegyzések: