2007. december 12., szerda

Beigli

Hozzávalók:

80 dkg liszt
25 dkg margarin
1-2 doboz tejföl
3 tojássárgája
30 dkg cukor
1 csomag sütőpor
½ reszelt citrom
pici só

Töltelék:
30-40 dkg dió/mák
20 dkg cukor
2 dl tej
½ csomag mazsola

Lisztben a sütőport elkeverjük, elmorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a tojást, cukrot, kicsi rumot, a citrom reszelt héját. A tejföllel irányítjuk a tészta keménységét, közepes keménységű legyen. A tésztát 4 részre osztjuk, 0,5 cm vastagra nyújtjuk.
A töltelék elkészítése: rumba áztatott mazsolát összekeverjük a tejjel és felfőzzük. Hűlni hagyjuk.
A kinyújtott tésztát a kihűlt töltelékkel megkenjük, majd lazán feltekerjük, óvatosan a tepsibe helyezzük (az alsó karunkra gurítjuk és így emeljük be a tepsibe). A rudakat tojással megkenjük és villával megszúrkáljuk. Előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük.
Mikor reped meg a beigli tésztája?: Ha a tésztát puhára készítettük, túl sok tejföllel, ha a töltelékben sok a cukor, ha sok a töltelék, ha meleg helyen túlkelt a tészta vagy ha a sütő nem volt elég forró.
Nekem eddig mindig megrepedt a tésztája, várom a többi tanácsot repedés ellen. ☺

Nincsenek megjegyzések: