2007. december 17., hétfő

Mézeskalács-házikó




Elkészítéséhez néhány nyugodt óra, több napra elosztva szükséges.

Az elemek:
1 db tartóoszlop,
2 db téglalap ablak- és ajtónyílással,
2 db téglalap tetőnek,
2 db homlokzatifal ablaknyílással,
fenyőfák, kerítés, hóember, angyalkák, csillag...

A mézeskalácstésztát elkészítjük az ismert Míra-mézes recept (ld. lent) szerint.
A házat előre megtervezzük, az oldalait és a tetőelemeket papírból kivágjuk. Kikészítjük a többi formát is, amelyeket a ház díszítéséhez használhatunk fel. Pl.:csillag, hóember, fenyőfa, angyalka, Hold, szív...
A tésztát 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk. A papírból kivágott mintákat a tésztára fektetjük és éles késsel körbevágjuk. A házió oldalain ajtót és ablakot is vághatunk, de ezeket elkészíthetjük cukormázzal is. A kiszúrt darabokat megsütjük. Kiszabunk még egy nagy sima lapot, erre kerül majd a házikó. A megsült darabokat sima felületen hagyjuk kihűlni. Ha minden formát kisütöttünk, kezdődhet a házikó összeállítása, amihez először ellenőrizzük, hogya ház elemei összeillenek-e. Egy kis lábasban ragasztáshoz szánt cukrot (30 dkg porcukor) kevergetve megolvasztunk. A ház falainak a széleit belemártjuk, egymáshoz illesztjük és megvárjuk, amíg megszilárdul. Vigyázzunk, a cukor ilyenkor nagyon forró! Ha a falak már biztosan állnak, következheta tetőépítés. A tetőt tartóoszloppal középen támaszthatjuk meg jobban, amelyet ugyancsak mézeskalácsból készítettünk el. Ha már áll a ház elkezdhetjük a díszítését, rakhatunk rá különböző figurákat, cukormázzal bevonhatjuk. A fenyőfa formát nyersen elfelezzük és úgy sütjük ki és később ragasztjuk össze. Nagyon hangulatos és illatos dísze a karácsonyi szobának, a gyerekeknek külön izgalom Karácsony után megdézsmálni a darabjait.

Nincsenek megjegyzések: