2008. március 24., hétfő

Sós fonott kalács


Hozzávalók:
60 dkg liszt
6 dkg margarin
1 cs. élesztőpor
1,5 kiskanál só
1 kiskanál kristálycukor
kb. 4 dl tej
a tetejére:
1 evőkanál tej
1 tojássárgája


Kenyérsütőgépbe öntjük a meleg tejet, a lisztet, kis darabokra szeletelt margarint, sót, cukrot és élesztőport. Megdagasztjuk a tésztát a géppel, majd hagyjuk kb. 40 percig meleg helyen konyharuhával letakarva kelni. Ha megkelt, belisztezett gyúrólapon 3 egyenlő részre osztjuk és egyenként kb. 30 cm hosszú rúddá sodorjuk. A rudakat egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk és a szárakat befonjuk, a végét összenyomjuk. A fonott kalácsot zsírpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Ha van időnk, hagyhatjuk még egy félórát kelni, majd tejjel kevert tojássárgájával megkenjük, közepesnél erősebb lánggal kb. 30 perc alatt megsütjük. Amikor már pirul a tészta, még egyszer megkenjük tejes tojással, így szép fényes lesz a kalácsunk.

Nincsenek megjegyzések: