2007. október 19., péntek

Ischler

50 dkg liszt
10 dkg darált dió vagy mandula
csipet só
1 cs. vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
2,5 dkg kakaópor
30 dkg vaj
2 tojássárgája
15 dkg porcukor
a töltéshez: ribizli vagy baracklekvár
bevonáshoz: 20 dkg tortabevonó csokoládé (étcsoki !!!! )

A lisztet a darált dióval, a sóval, a van. cukorral, citromhéjjal, kakaóval összeforgatjuk. Ezután a vajjal, a tojássárgájával és a porcukorral gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Téglalap alakúra formáljuk, hűvös helyen 30 percen át pihentetjük.
Ezt követően 5 milliméter vékonyra nyújtjuk, majd kerek kiszúróval 6-8 cm átmérőjű lapocskákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és közepesen forró sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, kettőt kettőt a lekvárral összeragasztunk, de a sütemény tetejét is megkenhetjük vele. Dermedni hagyjuk.
Végül olvasztott csokoládéval bevonjuk, akkor jó, ha az oldalukra is jut belőle. Mielőtt a csokoládé megdermedne, a tetejüket dióval vagy mandulával is díszítjük.
Nyammm, Jó étvágyat, gyönyörű látvány
A Bad Ischl-ből származó ischler süteményt az 1950-es években a méltán hires Zauner cukrászda cukrásza Richard Kurth találta ki. A Zauner cukrászda két féleképpen készít ischlert. A karácsonyi verzióban lekvár van, a máz pedig kávéizű, tetején dióval. A hétköznapi ischlert csokoládékrémmel töltik és a máz is csokoládés, pici pisztáciával a tetején megbolondítva…Ime pár kép a cukrászdáról, ami természetesen most is működik, bárki betérhet egy finom csokis ischlerre.

Nincsenek megjegyzések: