2007. október 19., péntek

Mandulás-kakaós körtetorta


Hozzávalók:
A tésztához:
21 dkg liszt
14 dkg margarin
7 dkg cukor
1 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
csipet só
A töltelékhez:
12,5 dkg mandula
2 tojás
1 evőkanál kakaópor
1/2 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
7,5+5 dkg cukor
1 citrom
5 dkg liszt
8 dkg margarin
4-5 érett, de kemény körte

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, cipót formálunk belőle, és fóliával letakarva fél órára hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A mandulát finomra daráljuk, összekeverjük a citrom héjával, a kakaóporral, vaníliás cukorral és a sütőporos liszttel. A margarint habosra keverjük a 7,5 dkg cukorral és a 2 tojássárgájával, belekeverjük a mandulás-kakaós keverékbe. A tojásfehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a kakaós masszába: sűrű, kemény tésztát kapunk.

A pihentetett omlós tésztát egy 26-28 cm átmérőjű, kikent és lisztezett tortaformába nyújtjuk úgy, hogy legyen kb. 2 cm magas pereme, ami megtartja majd a mandulás masszát. Melegített sütőben 10-12 percig elősütjük. A sütőből kivéve rásimítjuk az omlós tésztára a mandulás-kakaós masszát, és csillag alakzatban kirakjuk a hámozott, felezett, magházától megszabadított körtékkel. 50-60 percig sütjük (tűpróba!), s ha nagyon pirulna a teteje, 30 perc után könnyedén fóliát borítunk a tetejére. A formában hagyjuk kihűlni, utána tortaszerűen szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések: